Sikring sprunget eller ej?

Sikring sprunget eller ejSikring sprunget eller ej

Sikring sprunget eller ej, hvordan ved man om en sikring sprunget?

Hvis du kigger på billeder øverst så ser du tre forskellige former af sikringer. Sikring med gul metalplade er en intakt sikring og den ved siden af en en sprunget sikring. Hvis du kan finde en sikring i din el-tavle uden metalskive, så ved du svar på spørgsmålet: Sikring sprunget eller ej, eb sikring uden metalplade er nemlig en sprunget sikring. 

Hvorfor er der sikringer i en el-tavle? 

I dag er mange hjem udstyret med moderne el-tavler, der kan repareres med blot et tryk på en kontakt. Nogle ejendomme har dog stadig gamle eltavler hvilket kræver lidt mere arbejde. Gad vide, hvordan du skifter en sikring i din traditionelle sikringsboks? Heldigvis er det ikke så kompliceret, som du måske tror!

En sikring er en vigtig sikkerhedskomponent, der bruges i de elektriske anlæg, der findes i dit sikringsskab. Den er designet til automatisk at slukke for strømmen til et el-anlæg, når der opstår problemer, for at forhindre yderligere skade. Sikringer er lavet af metalfilamenter, som brænder igennem, når de blæser. Hver gang en sikring springer, skal den udskiftes med en ny.

Hvad får en sikring til at springe? 

Selvom det er relativt nemt at skifte en sikring, er det ikke noget, du vil gøre hele tiden dvs. skifter en sprunget sikring. Det er derfor, det er vigtigt at forstå de almindelige årsager til en sprunget sikring. Tag handling for at forhindre, at disse ting sker, og du skal kun overveje at udskifte sikringsboksen én gang i en blå måne!

Overbelastet el-anlæg

Den mest almindelige årsag til sprunget sikring er et overbelastet el-anlæg. Det betyder, at et anlæg har forsøgt at bære en større elektrisk belastning, som det er i stand til. Hvis du for eksempel har tændt for mange lys i dit hjem på samme tid, kan lyssikringen lede til en sprunget sikring i din el-tavle. Hvis for mange apparater kører på samme tid, kan det få din sikring sprunget, eller til at slå fra, hvis det er en automatsikring. Sikringsstørrelsen er tilpasset al-anlæggets belastningskapacitet. Hvis den elektriske strøm stiger, vil sikringen bryde kredsløbet og forhindre ledningerne i at opvarme til et farligt niveau. Som vi sagde før, er det en ganske vigtig lille ting!

Forlængerledninger er berygtet for at overbelaste elektriske kredsløb. Prøv at undgå at bruge alle stikkontakter, hvor det er muligt, da din forlængerledning hurtigt bliver varm. Hvis det bliver for varmt, er din sikring nødt til at springe.

Hvis dine sikringer blæser ofte eller regelmæssigt, er det et tegn på, at du kræver for meget af el-anlægget. Du skal muligvis overveje at flytte nogle af dine elektriske apparater til andre grupper i el-tavlen. Alternativt kan du vælge en serviceopgradering for at øge antallet af grupper i dit hjem. Du skal hyre en autoriseret elektriker til at gøre dette for dig.

Defekte elektriske apparater, kan også lede til en sprunget sikring

Hvis et af dine apparater har defekte ledninger eller en løs forbindelse, kan det lede til en sprunget sikring eller flere. Desværre, hvis du har mange apparater tilsluttet, kan det være svært at sige, hvad der er problemet. Du kan ende med at skulle skifte sikringen og spille et hasardspil, hvor du tilslutter hver enkelt sikring ad gangen for at se, om den sprænger den nye sikring. Defekte apparater kan være farlige, så vi anbefaler at søge hjælp hos en erfaren elektriker.

Kortslutning og sikring springer 

En kortslutning opstår, når ledninger eller komponenter, der fører en elektrisk strøm, utilsigtet berører hinanden. Det skaber en vej med mindre modstand og kan endda ved et uheld aflede strømmen. De kan være forårsaget af flere faktorer, herunder defekt isolering, løse forbindelser og husholdningsskadedyr, der tygger på ledninger.

Kortslutninger kan være særligt farlige og vil derfor få sikringer til at springe. Ligesom når du har at gøre med defekte elektriske apparater, er det bedst at overlade reparationsarbejdet til en ekspert. Du skal være 100% sikker på, hvad du laver.

Kontakt os hvis du har brug for hjælp med at forstå dit anlæg eller har brug for en akut elektriker til udskiftning af sprunget sikring. Vi kører primært på Amager, men har døgnvagt i hele København. 

Læs mere her om automatiske sikringer som slår fra

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Amagers Elektriker udfører elarbejde ved kunde som elektriker Amager

Vi er en engageret lokal elektriker på Amager som tager sig af alt fra små opgaver som f.eks. opsætning af lampe eller reparation af en enkelt stikkontakt, vi tager os naturligvis også af forsikringsager og større reparationer, f.eks. hvis du har gravet en kabel over. Skriv til os for faste elektriker priser hos din elektriker Amager. 

Kontakt

Send os en besked

    Cookies & Vigtig Info

    Autorisations krævande opgaver indenfor el-området går midlertidigt gennem tredje part, da vi ikke er autoriserede for tiden. læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.